divendres, 12 de febrer de 2016

WILLIAM JOHN "CHIEF" COMPTON; EL TERCER AVENTURER

Per: Jaume Montull Rué


William John "Chief" Compton és el primer caçador amb arc d'ascendència europea.conegut a Nebraska. Aquest gran entusiasta de l'arc va néixer a Flint, Michigan el 28 de setembre de 1863. La seva familia es va traslladar a Norfolk, Nebraska quan Compton tenia la jove edat de set anys. En aquest indret va ser "adoptat" pels indis Sioux que li van ensenyar els seus mètodes de caça i com fer arcs i fletxes.

Va caçar el seu primer cérvol a l'edat de 14 anys tal i com va escriure molts anys després "El primer cérvol que he matat amb l'arc fou en 1877 ...". Tot i que encara sent adolescent va caçar vint cérvols, quatre antílops, dos ants i un búfal amb l'estil indi a cavall

Ell va conduir el primer càrgament  en grup de transport de mercaderies en Laramie, Wyoming en 1881. Compton es va traslladar a  Medford, Oregon, en 1894 quan tenia 29 anys, on va treballar al taller del mestre Bowyer F.S. Barnes. En aquest taller va aprendre a fer l'arc de teix a l'estil anglès, així com tallar arbres i la temporada del nord-oest de teix per al seu ús com a fusta per a fer arcs.

En 1913, després de l'última malaltia de Barnes, Compton es feu amb "un subministrament interminable de teix" i es va traslladar a Califòrnia. Allà va conèixer i es va fer amic de Dr. Saxton T. Pope i Ishi, l'últim indi salvatge dels Estats Units. Compton va ensenyar a Pope l'estil anglès de tir amb arc, que Pope va aprovar en lloc dels mètodes que havia après abans de Ishi.

Fou en 1915, en una galeria de tir amb arc japonès a l'Exposició Panamà-Pacífic a San Francisco, quan Compton es va reunir amb Art Young. Compton fou el mentor de Art Young a qui va ensenyar l'art de disparar amb arc per a introduir-lo després dins el petit grup de bowhunters (caçadors amb arc) que formaven juntament amb Pope i Ishi. Dins del grup, Compton va ser anomenat afectuosament "Chief" (Cap o "Jefe") a causa del seu parentiu amb els Sioux de Nebraska i el seu paper com el líder del grup. En 1916, l'any següent, els quatre ja caçaven junts i fou poc més tard quan Ishi va sucumbir a la tuberculosi va morir.

Durant els anys següents Pope, Young i Compton van seguir caçant i matant junts. Compton va portar a Pope i Young en la seva primera cacera de cérvols amb arc i fletxa, una cacera en la qual els tres es jugaven un dòlar. Es van endur peixos, aus, caça menor, linxs, lleó de muntanya, cérvols i l'ós negre.

En la dècada dels anys 1910 la caça amb arc i fletxa va viure un creixent interès. Es va formar un gremi de arquers per proveir d'andròmines la creixent demanda de tir amb arc. En aquesta organització William John "Chief" Compton va ser designat com el "Master Archer" (Mestre Arquer). Com a fundadors de Members of The Guild (Membres del gremi) s'inclouen Saxton Pope, Art Young, Cassius Estyles i diversos fabricants reconeguts d'arcs i fletxes.

Mentre Compton estava content i satisfet de quedar-se a casa, donant conferències sobre el tir amb arc i promoure l'esport, els seus companys Pope i Young es van aventurar de cacera a Wyoming per capturar als óssos bruns i per l'Àfrica per abatre lleons i altres animals. Young també va anar a Alaska i va caçar l'ós bru, cabres salvatges, cabra de muntanya, i ants amb l'arc i més tard va abatre l'ós polar i la morsa a Groenlàndia. 

Saxton Pope, en els seus escrits sobre els tirs a les aus en vol i cérvols corrent fins a 75 iardes, defineix a Compton com "un mestre en la mesura de la distància i la velocitat de dirigir la fletxa" i també com la "millor oportunitat dels tres", com el millor caçador, i com abatre la majoria dels cérvols que va caure davant dels seus peus..

En 1926, als 51 anys, Saxton Pope va morir de pneumònia i en el 1935, als 52 anys, Art Young va morir d'una ruptura de l'apèndix. El 16 de maig de 1938, el primer i de major edat del trio de tir amb arc, Compton, morí d'un atac de cor als 74 anys. Era l'últim supervivent dels tres homes aventurers de l'arc, de que es parla en el llibre del Dr. Pope com a "Chief", Doc i Art.

A més de Pope i Young, com a estudiants i aprenents de Compton s'inclou una llista interminable d'altres arquers alhora vells coneguts. Després de la mort de Compton, Ray Hodgson va escriure, "Compton va infondre en el seu tir amb arc convertint-lo en un amor per la caça. Compton mai va entrar en la publicitat. En silenci va ajudar els altres. Era un gran instructor i conferenciant apassionant. Estàvem tots els seus alumnes i tots nosaltres, antics principiants, parlem de Compton com a responsable de tot".

També, en 1940,Cassius Styles va escriure sobre els tres amics caçadors amb arc. "L'amistat, real i molt profunda, ha estat sempre l'ànima del tir amb arc en els seus capítols heroics ... era l'amistat del trio abundant, Will Compton, Saxton Pope i Arthur Young, que van fer de la seva punta de caça una arma de caça major reconeguda. Mai vaig sentir a un dels tres companys parlar de qualsevol dels altres, sense estar il·luminat per radiant felicitat ... Will Compton era de fet un pioner, de pedra foguera resistent com mai en vaig veure un, De fet, aquest arquer imponent encantava a tothom. "

El 1947, l'organització d'arquers més important de caça i camp de mitjans del segle XX, la National Field Archery Association (NFAA), va crear el seu premi més alt, la Compton Medal of Honor, en memòria de les contribucions de tota una vida de William John "Chief" Compton fetes cap aquest esport.

Al maig de 1999, a Omaha, Nebraska, durant el cap de setmana del Pope and Young Club Banquet, arquers tradicionals de tot Amèrica es van reunir informalment. El motiu, recaptar afiliacions per establir les bases per a una nova organització nacional per als tradicionalistes. Aquesta organització va esdevenir la Compton Traditional Bowhunters, anomenada així en memòria del Bowman pioner de Nebraska que va ser l'arrel i la font per al camp de tir amb arc i la caça als Estats Units.

Ja en l'any 2010, quan feia 140 anys després de la seva arribada a Nebraska i els seus humils començaments en el tir amb arc, Will Compton, el Sant Patró de tots els arquers de Nebraska, va ser honrat com el primer nou membre en el tir amb arc i caça amb arc del Saló de la Fama de Nebraska.

Cap comentari:

Publica un comentari