dimecres, 1 de setembre de 2010

HOWARD HILL, DE PROFESSIÓ ARQUER

Per: Jaume Momtull Rué

Si algú mereix aquest apelatiu de arquer professional és sens dubte el nord-americà Howard Hill. Nascut el 13 novembre 1899 a Wilsonville, Alabama i mort el 4 febrer 1975 a Birmingham, Alabama. Howard Hill va ser un arquer espectacular, abnegat, constant i generós, que va col.locar a l'arquería contemporània en un setial molt important ja en la dècada dels 30, definit com "l'arquer més gran del món".

La seva dedicació a aquest esport el porta a conformar la seva musculatura de tal manera, que tensava arcs de 100 lliures i potser una mica més. Hill practicava diverses hores cada dia i això li va permetre obtenir una precisió i una fortalesa increïble. Fins i tot a l'edat de 62 anys podia muntar i tibar un arc de caça de 75 lliures amb facilitat i comoditat. De fet, dues o tres vegades per setmana anava a disparar un arc d'aquestes característiques d'entre 30 a 90 minuts, tirant de 110 a 150 fletxes. A Howard li agradava la seva arc net i lliure de qualsevol gravamen que puguin entorpir la maniobrabilitat de l'arc disparant en moviment. Segons la seva opinió, el cable i la politja dels arcs moderns restaven el romanç de l'antic esport del tir amb arc

Howard Hill va muntar la seva pròpia fàbrica d'arcs en la dècada de 1950. Howard Hill Tir amb Arc avui la porta un nebot i està operat pels arquers i els amics personals de Howard, amb qui l'empresa es va iniciar.

La seva reputació de gran caçador es va forjar amb la caça d'animals salvatges, armat únicament amb un arc recte de la seva pròpia creació. El seu llibre "Hunting The Hard Way" reflecteix totes les seves aventures de caça als Estats Units i els increïbles trofeus que va aconseguir. Des de caimans a Florida fins óssos, pumes i senglars en altres regions del seu país, conformen tot un rècord per part de Howard Hill. En el seu haver es va cobrar més de 2.000 peces i entre elles figuren tres elefants als que va matar amb un arc llarg.
Els seus tirs de llarga distància eren increïbles a causa de la potència del seu longbow ia la seva experiència. Ningú podia creure que un arquer podia caçar preses grans amb una cosa tan primitiu com un arc, però ell va demostrar que podia caçar un bisó americà des d'un cavall a ple galop (i va tenir testimonis molt sorpresos).

Però, potser, l'assoliment més fantàstic de Howard Hill, va ser l'haver caçat elefants a l'Àfrica amb un longbow (arc llarg) de 115 lliures de potència i amb una fletxa de 41 polzades que li va donar una penetració de 31,5 polzades buscant un punt entre les costelles fins al cor o els pulmons, punt feble de l'animal amb un pes que estava en 10.000 lliures. Va demostrar així que la limitació que Pope i Young, també arquers, van posar pel que fa a la grandària de les preses que es podien caçar amb arc, no era efectiva. Que se sàpiga, va ser el primer caçador a donar mort a un animal d'aquesta envergadura.

Els diaris de l'època se'n van fer ressó


 


 


Era capaç de realitzar tirs tan difícils i de tanta precisió com disparar a una poma o una pruna passa situada sobre el cap d'algú ia una distància de seixanta peus.

Una altra notable gesta d'aquest gran arquer, va ser l'haver disparat un longbow de 172 lliures aconseguint
llançar la fletxa a 391 iardes amb 21 polzades (tot un rècord).
Va ser l'única persona en guanyar 196 torneigs de tir amb arc de camp i inclòs al Hall de la Fama de l'Esport d'Alabama el 1971 per la seva habilitat en el tir amb arc.
.
Al llarg de la seva vida va realitzar diversos documentals curts sobre el tir amb arc, sovint realitzant la presa ell mateix com encertar a una moneda llançada a l'aire o la divisió d'una pilota de fusta rodant. També s'asseia a terra i des d'aquesta posició era capaç de donar en el blanc disparant el seu arc amb els peus.

Però del que segurament molts el recordaran és per la seva participació en pel.lícules fent servir l'arc com Buffalo Bill (1944), El bandit del bosc de Sherwood (1946), A l'altra banda de l'ample Missouri (1951), etc.

Encara que la seva més famosa interpretació va ser sens dubte en Les aventures de
Robin Hood o Robin dels Boscos (1938) en què va ser l'assessor, instructor i doble de tir amb arc de Errol Flynn, per exemple en el famós tir, icona de tots els temps, en què encaixa una fletxa sobre una altra (el que avui coneixem els arquers com un Robin Hood). Es diu que Howard Hill va usar per a la fletxa un plançó de bambú, no de fusta, per a la famosa escena.

A més Howard, en la mateixa pel.lícula faria un cameo com a Elwyn 'el gal.lès', que era un dels participants del concurs de tir amb arc, capità d'arquers dels vilans, que s'enfronta a Robin Hood com a finalista en el torneig per obtenir la fletxa d'or.
Per aconseguir el realisme de les fletxes que es claven en els actors, Howard usava fletxes autèntiques, als especialistes se'ls va col.locar sota dels vestits, un tros de fusta de bassa, i cobraven 150 dòlars per fletxa rebuda. Cap va resultar ferit.
També crearia una fletxa especial que ajudaria al departament de so a captar aquest so típic, (usat anys després, per l'equip de so Skywalker, en la saga de Star Wars).

Heus aquí una llista compilada a partir de les notes de Howard sobre les seves captures amb arc i fletxa

Peces Cobrades en AFRICA
AUS
Egyptian Goose......1, Sand Grouse......4, Guinea Fowl......10, Lesser Bustard......6, Greater Bustard......2, Golden Crested Crane......1, Marabou Stork......2, Spur Fowl......6, Ducks......12, Hornbill......1, Buzzard......3
CAÇA MAJOR
Elephant......3, Buffalo......1, Lions......2, Leopard......1, Zebra......1, Impala......4, Wildebeest......2, Thomson's Gazelle......2, Hartebeest......1, Grant's Gazelle......2, Wart Hog......3, Forest Hog......1, Cheetah......2
RÈPTILS I PESCA
Crocodile......13, Rock Python......3, Spotted Cobra......1, Black Mamba......2, Horned Viper......12, Catfish......12, Captain......1
ALTRES ANIMALS
Jackals......2, Hyenas......4, Bat Eared Fox......3, Mongoose......4, Spring Hare......6, True Hare......8

Peces Cobrades en AMÈRICA DEL NORD
CAÇA MAJOR
Buffalo......1, Moose......4, Elk......3, Wild Jackass......12, Black Bear......6, Grizzly Bear......1, Mule Deer......27, White Tail Deer......7, Dwarf Deer......2, Black Tail Deer......36, Pacific Coast Deer......4, Pronghorn Antelope......4, Mountain Sheep......3, Wild Goat......129, Mountain Goat......2, Peccary......6, Wild Boar......101, Cougar......5, Jaguar......1, Lynx Cat......3, Bobcat......12, Timber Wolf......1, Coyote......5, Bull Hairy Seal......6, Bull Elephant Seal......1
CAÇA MENOR
Badger......6, Fox......12, Raccoon......25, Beaver......3, Armadillo......3, Rabbit (estimate)......1500, Opossum......6, Gray Squirrel......20, Red Squirrel......9, Ground Squirrel......500, Flying Squirrel......3, Rock Chuck......7, Ground Hog......4, Chipmunk......9, Marten......2, Mink......3, Weasel......6
PESCA
Shark......40, Sailfish......3, Black Marlin Swordfish......1, Salt Water Rock Bass......3, Tuna......30, Ray......25, Swordfish......8, Sheephead......12, California Flying Fish......7, Mango Snapper......30, Salmon......25, Royal Chinook......64, Rainbow Trout......30, Broadbill Swordfish......2, Brook Trout......20, Small Mouth Bass......3, Large Mouth Bass......50, Cut Throat Trout......20, Scissor Bill Gar......250, Alligator Gar......2
AUS
Eagle......4, Hawk......17, Owl......8, Buzzard......20, Crow......7, Raven......3, Sand Hill Crane......3, Blue Grouse......26, Dusky Grouse......18, Ruffed Grouse......31, Fool Hen......40, Partridge......6, Bittern......1, Chukar Partridge......8, Sage Hen......35, Prairie Chicken......8, Ducks on the Wing......20, Other Ducks......30, Chinese Pheasant......21, Wild Turkey......4, Canadian Goose......2, Woodcock......4, Wilson Jacksnipe......8, California Mt. Quail......6, California Valley Quail......40
RÈPTILS
Alligator......8, Snake......100, Gila Monster......4, Iguana......6, Desert Swift......30, Fresh Water Turtle......20, Loggerhead Turtle......6, Giant Sea Turtle......3

Aquests són alguns dels esdeveniments, en els últims 80 anys, que han impressionat a persones a tot el món en relació amb Howard Hill i el tir amb arc ....< br />
- Va disparar en 3 exposicions mundials.
- Va produir 23 curtmetratges de Warner Brothers.
- Va filmar "Tembo" a l'Àfrica - s'ha visionat en 57 països i en set idiomes diferents - Comunicat de la RKO.
- Realitzar tots els trets de fletxes a: Robin Hood, Elizabeth i Essex, Van morir amb les botes posades, Dodge City, la ciutat de Virgínia, Buffalo Bill, els bandits del bosc de Sherwood.
- A caçat en 12 països del món.
- Va cobrar-se més de 2.000 animals amb un arc i fletxa.
- Va ser el primer home blanc a matar un elefant amb un arc i fletxa.
- Va aparèixer en 5 mostres del salvatge oest.
- Va publicar sobre el tir amb arc els dos millors llibres del venedor: La caça de la manera dura i Salvatge aventura
- Va aparèixer en 14 grans espectacles d'esport.
- Gira per Estats Units realitzant exposicions per a les escoles i públic en general.
- Va guanyar 196 tornejos de tir amb arc.
- Va guanyar el torneig Florida State Target Archery el 1928.
- Va escriure el primer joc de tir amb arc Regles de Golf en 1928.
- Va guanyar 7 Tornejos de Golf Nacional de Tir amb Arc.
- Registre de distància de vol amb fletxa de 391 iardes, 1 peu, 11 polzades el 26 de febrer de 1928 a Miami, FL.
- Tirador d'arc amb 172 lliures de potència, la més alta aconseguida per un home fins els últims anys. (Articles 16 i 17 verificada pel Dr Elmer RP en l'Enciclopèdia Britànica, 1932.)
- Va reunir 35.000 espectadors a Grants Park a Chicago el 1941, on la multitud li va trencar la camisa de la seva esquena, i es va emportar les seves fletxes, arc i buirac com a record.
- Va guanyar el Camp Internacional a Milwaukee, WI, el 1942.
- Concessió d'una placa de Tir amb Arc del Consell de CA el 1959 pels seus destacats èxits en el tir amb arc.
- La Llei Helms Athletic Fundació del Saló de la Fama a Los Angeles, CA ha disparat en fletxes pantalla Hill en Robin Hood, els seus dos llibres, i fotografies.
- Al gener de 1962, va ser elegit Membre Honorari Vitalici de l'Associació Professional de Tir amb Arc.
- El 1971, inclòs en Saló de la Fama dels esports d'Alabama.
- El 1975, Hunter Hall Arc ABC de la Fama.
Caçant un elefantI un altre vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari