dimecres, 22 de setembre de 2010

VASILI ZÁITSEV, FRANCTIRADOR

Per: Jaume Montull Rué

Vasili Grigórievich Záitsev (en rus Василий Григорьевич Зайцев; Yeleninskoye, Imperi rus; 23 març 1915 - Kíev, Ucraïna, 15 desembre 1991), heroi militar soviètic.

Vassili Záitsev en Stalingrado,
Octubre de 1942.
Natural d'una població de l'Óblast de Cheliábinsk, als Urals, des de molt nen va estar relacionat amb la caça: en primer lloc, amb l'arc i, més tard, amb armes de foc, de les quals la primera va ser un obsequi de seu avi quan només tenia 12 anys d'edat. Va estudiar a l'escola tècnica de Magnitogorsk, i va servir com tenidor de llibres a l'Esquadra Soviètica de l'Orient Llunyà.

Quan la Segona Guerra Mundial va esclatar, Vassili tenia 26 anys i ja era un excel.lent tirador. A més, estava allistat a la Marina del seu país.
Durant la Batalla de Stalingrad, els alemanys van sofrir nombroses baixes a les mans dels franctiradors soviètics, que s'havien convertit en una veritable amenaça. Les víctimes, en general, eren oficials i soldats de l'Exèrcit Alemany, incloent alguns franctiradors enemics.
El 21 d'octubre de 1942, va ser destinat com franctirador a Stalingrad.

Mite i realitat

Vassili no només era un excel.lent tirador, sinó també un mestre del camuflatge, el sigil i la paciència. Es mimetitzava de tal manera amb el seu entorn que difícilment les seves víctimes podien donar amb la seva posició o bé no comptaven amb el temps de vida suficient per adonar-se d'on estava.
Aviat els diaris van fer ressò de les gestes d'aquest home i van començar a publicar les històries que d'ell s'explicaven, augmentant així l'orgull de les persones per aquest compatriota. Mentrestant, Vassili no només tractava de fer honor a tal fama, sinó que també ensinistrava a altres compatriotes en l'art del tret de precisió.
La majoria dels seus alumnes van fer honor als seus ensenyaments. Víctor Medvedev i Anatoli Chejov van fer que els alemanys temessin les hores de plena llum, doncs treure el cap significava perdre la vida. Ells i Tania, els seus millors alumnes, havien llevat la vida a més de setanta soldats alemanys. Altres fonts afirmen que els 28 franctiradors entrenats per ell es van cobrar la vida de més de 3000 soldats enemics. També es diu que la feta de Záitsev no va ser l'única i que un desconegut soldat, identificat només com Andrei Baciu, havia matat ja 224 soldats alemanys cap el 20 de novembre de 1942.
El fusell de Záitsev.
Quan Záitsev va tenir en el seu haver més de cent morts, va ser condecorat amb l'Ordre de Lenin, encara que això no li va impedir seguir la seva tasca. En aquests dies, i segons el testimoni d'un presoner alemany, va arribar al front, un oficial alemany de cognom König. Diu aquest testimoni, que va saber que la veritable missió de König era matar Záitsev, i acabar així amb el mite per soscavar la confiança del poble rus.
Durant diversos dies, tots dos oponents es van moure amb sigil per tal d'estudiar el terreny i tractar de trobar a l'altre, fins que König va fer el seu primer moviment, assassinant a dos franctiradors russos amb sengles trets en les rodalies d'una fàbrica. Per la qual cosa Vasili va decidir fer-li front. El lloc triat: la fàbrica Octubre Roig al peu del turó de Mamaev Kurgan. Al lloc va ser acompanyat pel seu amic i col.lega Nikolai Kulikov.

Allà es trobava l'alemany, que també es va mantenir ocult. Així van estar tres dies amb les seves nits, esperant ambdós amb admirable paciència que l'altre cometés un error i delatés la seva posició. Al quart dia, Vasili i Nikolai van creure saber on estava i van ordir un pla per descobrir-ho. Nikolai va apuntar un casc, l'alemany va disparar i aquell es va llançar a terra cridant de dolor. König va mossegar l'ham i va treure el cap per contemplar la seva víctima, fet que va aprofitar Vassili per assestar-li un tret al cap que va acabar amb la seva vida.
Aquesta història de l'enfrontament entre Záitsev i König no està del tot provada ni documentada en cap dels bàndols enfrontats.
D'acord amb el llibre Stalingrad d'Antony Beevor, el nom Major König no és més que un nom fictici creat pels mitjans. El seu nom real seria Major Heinz Thorvald, cap d'una escola de franctiradors de l'exèrcit alemany. La mira telescòpica del rifle de Thorvald, de la qual es diu que és el més preuat trofeu de Záitsev, s'exhibeix actualment al Museu de les Forces Armades a Moscou. No obstant això, la història completa continua en essència sense ser confirmada. No hi ha absolutament cap esment d'això en informes militars soviètics, inclosos els d'Alexander Scherbakov, tot i que gairebé tot acte de franctiradors va ser registrat amb veracitat.
Per aquells dies, Záitsev es va convertir en heroi nacional. Quan la Batalla de Stalingrad va finalitzar, havia abatut a 242 alemanys, entre ells molts oficials d'alt rang, encara que alguns historiadors sostenen que només van ser 149 els oficialment confirmats. Záitsev va prestar servei fins a gener de 1943, quan va patir ferides als ulls. El professor Filatov va restaurar la seva visió, i va poder tornar més tard al front per acabar la guerra en el riu Dniéster amb el grau de Capità.
Finalitzada la guerra, es va casar i es va establir a Kíev com a director d'una escola d'enginyeria.

Medalles i condecoracions

Títols i condecoracions
Heroi de la Unió Soviètica (22 de febrer de 1943).
Títol de "Ciutadà Honorable de la ciutat de Volgograd" (7 de maig de 1980).
2 Ordres de Lenin
2 Ordres de la Bandera Roja
Ordre de la Guerra Patriòtica, 1 ª Classe
Medalles
Medalla de la defensa de Stalingrad
Medalla de la victòria sobre Alemanya en la Gran Guerra Patriòtica 1941-1945
20 anys de la victòria a la gran guerra patriòtica
30 anys de la victòria a la gran guerra patriòtica
40 anys de la victòria a la gran guerra patriòtica

La història de Záitsev va quedar plasmada en la pel.lícula Enemic a les portes on Záitsev va ser personificat per l'actor britànic Jude Law i el major König per Ed Harris, dirigida pel francès Jean-Jacques Annaud.

Francotiradores en la Segunda Guerra Mundial

Cap comentari:

Publica un comentari