dimecres, 22 de setembre de 2010

GEENA DAVIS, L'ACTRIU ARQUERA

Per: Jaume Montull Rué

Archivo:Geena Davis at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
Geena Davis en 2009
Virginia Elizabeth Davis (n. 21 gener 1956), coneguda com Geena Davis, és una actriu nord-americana guanyadora dels premis Oscar i Globus d'Or

Guanyadora d'un Oscar en la categoria millor actriu de repartiment el 1988 pel seu paper a El turista accidental (The Accidental Tourist), ha participat en famoses pel·lícules: Thelma i Louise, Tootsie, L'illa dels caps tallats i Stuart Little entre moltes altres . El 2006 rep el premi Globus d'Or com a millor actriu d'una sèrie dramàtica de TV. Geena Davis és també membre de Mensa, l'associació internacional de les persones més intel.ligents del planeta.

Va ser catalogada com la número 61 de les "100 estrelles de cinema de tots els temps" per la revista Empire del Regne Unit, l'octubre de 1997. Un dels seus hobbies és la arqueria, on va obtenir el lloc 24 entre 28 a les semifinals per l'equip nord-americà de arqueria olímpica el 21 d'agost de 1999.

Es va casar amb el també actor Jeff Goldblum. Després del seu divorciat torna a contraure matrimoni el 1993 amb el realitzador finlandès Renny Harlin.
El 1997 es dissol la seva unió amb el finlandès i Geena Davis crea la seva pròpia productora.

Aquesta dona, d'una alçada propera al metre vuitanta, és una de les actrius més interessants del panorama de cinema actual no només per la seva activitat professional sinó també per les seves aficions: El 1999 va estar a punt de formar part de l'equip olímpic de tir amb arc dels Estats Units però no va superar les proves per formar part de la selecció que acudiria a les Olimpíades de Sidney de l'any 2000.

Filmografía:
Tootsie (Tootsie) (1982)
Buffalo Bill (Buffalo Bill) (1983)
Fletch, el camaleó (Fletch) (1985)
Secret Weapons (Secret Weapons) (1985)
Sara (Sara) (1985)
La mosca (The fly) (1986)
Transylvania 6000-5000 (Transylvania 6000-5000) (1986)
Beetlejuice (Beetlejuice) (1988)
Les noies de la Terra són fàcils (Earth Girls Are Easy) (1989)
Thelma i Louise (Thelma & Louise) (1991)
Heroi per accident (Hero) (1992)
Elles donen el cop (A league of their own) (1992)
Angie (Angie) (1994)
Sense paraules (Speechless) (1994)
L'illa dels caps tallats (Cutthroat Island) (1995)
Memòria letal (Long Kiss Goodnight) (1996)
Stuart Little, un ratolí a la família (Stuart Little) (1999)

Premis:
Oscar. Millor actriu de repartiment 1988

Nominacions:
Oscar. Millor actriu 1991

Cap comentari:

Publica un comentari