divendres, 5 de febrer de 2016

SAXTON POPE; EL CIRURGIÀ PRECURSOR DEL MODERN ARC DE CAÇA

Per: Jaume Montull Rué

Saxton Temple Pope va ser un metge nord-americà, professor, escriptor i amant de la natura. És més famós per ser el pare de la moderna caça amb arc, i per la seva estreta relació amb Ishi, l'últim indi americà conegut, membre de la tribu Yahi. Va néixer el 4 de setembre de 1875 a Fort Stockton, Texas. Fou el tercer d'una família de quatre o sis germans, depenent de la font de referència. El seu pare Benjamin Franklin Pope, era oficial i cirurgià de l'exèrcit, el que feu que el jove Pope creixés en campaments militars, ciutats frontereres i guarnicions de l'exèrcit aïllades en tot l'oest

La part occidental nord americana durant la dècada de 1800 estava caracteritzada per un ambient dur i implacable on poder fabricar una estricta tasca que seria en gran part responsable de nodrir la independència i l'autosuficiència tan característica de Pope a la vida posterior.

Els seus companys de la infància no eren del tipus normal, Pope es relacionava amb els indis, els vaquers, els mestissos i tot un colorit assortiment d'altres personatges fronterers, i quan era jove, ocupaven les seves hores lliures activitats com càmping, caça, equitació i pesca propis de la zona de residencia.

De tot plegat va aprendre habilitats a l'aire lliure i va esdevenir un atleta. Va aprendre el tir amb arc, així com l'equitació, tir al blanc, ganiveteria, i altres habilitats. Fins i tot va construir i va intentar volar un planador. Aquesta infància a l'aire lliure tant robusta combinat amb una destresa natural i capacitat atlètica va ajudar a desenvolupar les seves habilitats excepcionals en el "joc de mans, la música, la cirurgia i el treball amb fusta."

Segons Pope, va experimentar amb arcs i fletxes com un jove. "Cada nen passa per un període de barbàrie, tal com han passat les nacions, i durant aquesta edat que s'agita per la cridada de l'arc. Jo també vaig disparar els arcs de joguina de la infància...Tirava amb joves indígenes en els llocs de l'Exèrcit, de Texas i Arizona Jugavem a desfilades improvisades de Robin Hood, fabricant el nostre propi arsenal, caçant petites aus i conills, i sent els salvatges habituals d'aquesta edat "

Les oportunitats d'escolarització en els campaments de l'exèrcit i ciutats frontereres durant la infància de Pope eren limitades, però es van aprofitar de les que s'oferien i finalment va trobar el seu camí cap a la Universitat de Califòrnia on es va graduar en 1899 amb honors i un títol en medicina. Poc després va fer pràctiques a Monterrey, un petit poble als afores de San Francisco i es va casar amb la Dra. Emma Wightman, una companya de classe de la universitat amb qui va tenir quatre fills; Saxton Jr., Elizabeth, Virginia i Willard Lee Pope.

Un esdeveniment es va desenvolupar en l'any 1911 que traçaria el curs de la història del tir amb arc. Ishi, l'últim indi Yahi  (de qui en parlarem més extensament en properes entrades d'aquest bloc) va ser capturat a Oroville, Califòrnia. Després de diversos dies de tancament a la presó local, va ser rescatat pel professor TT Waterman, un antropòleg de la Universitat de Califòrnia del Departament d'Antropologia i va portar a San Francisco en un pavelló de la Universitat del Museu d'Antropologia.

Durant 1912, el Dr. Pope es va traslladar amb la seva família a San Francisco i es va convertir en instructor de cirurgia en l'Escola de Medicina de la Universitat. La facultat de medicina on Saxton Pope va ensenyar estava prop del museu on treballava Ishi com a conserge, Va ser el seu treball en la Universitat que el va posar en contacte amb Ishi. Com que Ishi havia crescut en l'aïllada tribu Yahi, tenia poca immunitat a les malalties, i Pope va visitar Ishi durant les seves estades a l'hospital de la Universitat.

Més tard Pope va parlar d'aquests inicis, "A partir de les primeres setmanes de la nostra intimitat una forta amistat va créixer entre nosaltres. A partir de llavors jo era el seu metge, el seu confident, i el seu company en el tir amb arc. Sovint em va preguntar si jo no tenia una part d'indi, que, encara que no és un fet, jo ingènuament va admetre que era ". Sota la direcció de Ishi va ressorgir l'interès del Dr. Pope amb el tir amb arc. Va aprendre el mètode indi de la caça amb arc i va continuar fent excursions i caçant amb Ishi per la regió circumdant. En aquestes expedicions Ishi li proporcionà valuoses lliçons, "Vam caçar conills, guatlles i els esquirols amb l'arc. Els seus mètodes aquí no estaven tan ben definits com en l'enfocament de la caça major, però em va cridar l'atenció des del principi pel seu pas silenciós, el seu moviment lent, el seu ús del camuflatge".

Pope va aprendre també alguna cosa de la llengua Yahi i va passar molt de temps amb Ishi, tot aprenent de la seva vida i escoltant el folklore tribal Yahi. Ishi va ensenyar a Pope com fer arcs i fletxes tal com ho feien els Yahi, i com caçar amb ells. Saxton Pope i l'indi Ishi van mantenir l'amistat fins a la mort de Ishi a mans de la tuberculosi en 1916. Malgrat aquesta estreta relació i en contra dels desitjos sovint declarats del seu amic Yahi, Pope va insistir que es fes l'autòpsia d'Ishu després de la seva mort per estudiat-ne el seu cervell..


Un any més tard, Ishi va rebre un altre visitant molt interessat en el seu tir amb arc. Will Compton, qui fins a la recent mort del capità. FS Barnes, havia estat emprat pel Bowyer Oregon per uns 19 anys. Compton, que acabava de mudar-se a Califòrnia, es va dirigir a San Francisco per reunir-se amb Ishi. Durant aquesta visita, es va reunir també amb el Dr. Pope i es va convertir en el seu mentor. Com el Dr. Pope va desenvolupar el seu arc fent habilitats, va formar una preferència decidida per l'arc llarg anglès de teix del Pacífic. Per a una visió detallada dels arcs del Dr. Pope, conve fer un cop d'ull a "un tret des del passat" en l'edició de juny / juliol 1998 Tradicional Bowhunter per Joe St. Charles.


Segons Joe St. Charles, la introducció d'Art Young a aquest grup es va produir el 1915 a la "Exposició Panamà-Pacífic", on es va trobar casualment amb Will Compton durant la seva visita a una part característica de l'exposició, la galeria de tir amb arc japonès. El sincer interès de Young en el tir amb arc va ser aparentment evident i Compton va afegir un altre membre a la seva llista d'alumnes. Compton és responsable també d'introduir al jove Ishi i el Dr. Pope. Durant l'any que aquests companys inseparables compartirien molts viatges llunyans. El Dr. Pope, un llenyataire consumat, va assaborir el seu campament temps i desbast amb els seus tres variats però amb companys propers i va ser durant aquestes sortides que el Pope i Young van polir les seves habilitats en la caça i el tir que foren tan importants en els propers anys.


El 25 maig 1916 Ishi va sucumbir a la tuberculosi i es transmet a un vedat de caça major. Dr. Papa va escriure en Yahi Tir amb Arc (1918) que, "Quan ell va morir i va ser incinerat segons el costum del seu poble, vam col·locar al seu costat una mica de tabac, deu peces de petxina Dentalium, una mica de farina de gla, una mica de carn seca , els seus pals de foc, un buirac ple de fletxes i el seu arc ". Altres dos llibres del Dr. Pope publicats per la Universitat de Califòrnia són la història mèdica de Ishi (1920) i Un Estudi De Arcs i fletxes (1923).

La pèrdua del seu amic i company no va disminuir la passió del Dr. Pope per l'arc i la caça. Ben aviat Pope, Young i Compton van renovar el seu hàbit de càmping i la caça amb l'arc després de la mort de Ishi, prenent tot d'aus, cérvols i caça menor. Pope va gravar moltes d'aquests caceres en el seu clàssic, La caça amb l'arc i la fletxa (1923). Sempre incansable cercador d'aventures, va viatjar a Yellowstone Park amb Young, per desafiar el gran ós americà, el grizzly.

Animat pel seu èxit en Yellowstone i acompanyat per l'escriptor i també arquer Stewart Edward White, es van aventurar al continent negre a la recerca d'un repte encara més gran, el lleó africà. Durant el llarg safari que durà cinc mesos, els seus trofeus inclosos gasela Thompson, Reedbuck, antílops, nyus, Kongoni, eland, xacals, hienes i variada caça menor. El punt culminant del safari era assolir diversos lleons africans amb els seus arcs i fletxes, aquest últim documentat per Pope a l'Aventurer Archers (1926) i es va oferir des d'una perspectiva diferent a la de Stewart Edward White Lions en el Camí (1926).

A diferència de Maurici i Will H. Thompson, que va ser pioner en el tir amb arc i popular en la dècada de 1800, Pope va ser alhora un arquer consumat i arquer de caça, de manera que tots els seus arcs, fletxes i accessoris. El Dr. Saxton T. Pope va contreure pneumònia poc després del seu retorn de l'Àfrica i va morir el 8 d'agost de 1926.

Pope va inspirar Art Young i els dos va fer moltes caceres d'hora dies amb arc i fletxa. Dr. Pope va escriure un dels primers llibres que expliquen realment la caça amb arc d'avui dia, titulat "Caça amb arc amb un arc i fletxa." Com a llegat, Saxton Pope i Arthur Young han estat honrats com els homònims del Pope &Young Club, una organització dedicada a la caça amb arc, que continua en l'actualitat i inclou el seu propi llibre de rècords mundial per al joc de l'Amèrica del Nord. Per tal de ser introduïts en els registres Pope & Young, l'animal de caça ha de ser abatut amb un arc i una fletxa.També va reintroduir l'arc tradicional i la fletxa seguint habilitats apreses de Ishi a altres comunitats d'indígenes que n' havien perdut l'art.

Art Young va ser un dels primers caçadors amb arc d'Alaska i així ho va explicar durant el rodatge dels primers documentals que posteriorment inspirarien a Fred Bear

Cap comentari:

Publica un comentari