divendres, 4 de març de 2016

10 PIONERS DE LA CAÇA AMB ARC

Per: Jaume Montull Rué

L'activitat de la caça amb arc es remunta pràcticament als orígens de la humanitat. En aquesta entrada amb un ordre cronològic de poc importància, aquí estan alguns dels "pesos pesats" en el tir amb arc relacionats amb l'historia de l'arc modern.

Les persones que han treballat per promoure i millorar l'esport del tir amb arc mai s'obliden. És te un gran respecte a tots els dissenyadors, els innovadors, els pioners i els que han empès els drets del tir i la caça amb arc. Un caçador amb arc i arquer que no sap res sobre la seva història no és un arquer complert.

Aquests són alguns dels arquers i caçadors que mereixen un reconeixement.

1. Maurice Thompson


Una gran part del que avui és el tir amb arc es deriva d'un manual. Sí, és molt cert que no a tothom li agrada llegir i menys manuals, però Maurice Thompson va escriure un llibre atractiu i útil anomenada La Bruixeria de Tir amb Arc en 1887.

Aquest llibre era un llibre detallat sobre l'ús i cura de les armes que avui udim. Va ser la primera directiva sobre el tema de tir amb arc en versió anglesa.

Thompson també va ajudar a formar la National Archery Association (NAA) en 1879.

2. Ishi


Ishi, que va ser l'últim indi natiu americà de la tribu Yahi, va tenir l'amabilitat de concedir la seva experiència i filosofia de l'arc i la fletxa a un metge, el doctor Saxton T. Pope qui fou per ell amic, metge i company arquer.

Al voltant de la dècada de 1900, Pope i el seu amic Art Young se'ls va donar una gran lliçó sobre el tir amb arc per part d'un individu que realment depenia d'arc i fletxa per a la supervivència.

Just abans de la seva mort, per la tuberculosi, Ishi no va mostrar remordiment o penediment, i afrontà sense por la incertesa. Ell simplement va dir al Dr. Pope, "et quedes, jo vaig."

(Els nom de Pope i Young juntament amb el de Ishi i les seves històries ja han estat tractats en aquest bloc en entrades anteriors)

3. Saxton T. Pope


El Dr. Saxton T. Pope era un mestre, escriptor, doctor en medicina, cirurgià i àvid caçador amb arc i fletxa.

Va compartir el que va aprendre caçant i estudiant totes les ensenyances de l'indi Ishi amb qui l'unia una gran amistat. Junts van organitzar grans partides de caça amb arc a nivell nacional.

També fou molt important l'amistat adquirida amb un altre gran arquer i caçador, Arthur Young amb qui també compartirien caceres i experiències amb el tir amb arc
.

4. Arthur Young


Arthur Young era un caçador, així de senzill, doncs a diferència de Saxton T. Pope, no aspirava a tenir el llegat que s'atribueix a ser ben llegit dins el món de la caça amb arc, ja que ell només volia caçar.

Primerament va començar amb un longbow de teix de 80 lliures de potencia, doncs era un atleta, que canvià per un altre amb fusta de osage

Young va ser responsable d'algunes filmacions situat en llocs en primera instància de caçaa, o sigui, molt prop de l'animal a abatre, en les seves sortides de caça.

 Va ser una inspiració per a altres pioners en aquest esport.

5. Fred Bear


Fred Bear, a la tardana edat de 25 anys, va veure la pel·lícula "Alaska Adventure", de  Art Young, sobre la caça amb arc, i el jove Fred quedà enganxat. Anys després de veure la pel·lícula, Fred es va reunir de nou amb Art Young i va començar la seva vida dedicada al tir amb arc.

Fred va elaborar el seu primer arc i va començar la caça en 1929 tot i que va tardar sis anys a caçar la seva primera cua blanca.

Fred Bear va muntar l'empresa Bear Archery i es dedicà a construïr arcs, va avançar l'esport del tir amb arc i va fundar l'organització Pope & Young, amb l'ajuda en la fundació de grups relacionats amb el tir amb arc, però a la fi de tot, era un caçador de cor senzill.

Del treball i investigació de Fred Bear sobre el tir amb arc i avui en dia en gaudeixen molts arquers.

6. Howard Hill


Howard Hill va ser el símbol del tir amb arc i la caça amb arc i fletxa. Un caçador consumat i sorprenent tirador,

Com anècdota dir que va participar en moltes i grans pel·lícules tant com a assessor de tir amb arc o fent alguna petita aparició com a consumat arquer. Una bona prova de tot això o trobem a la pel·lícula protagonitzada per Errol Flynn "Les aventures de Robin Hood" on mentre assessorava a Errol en el maneig de l'arc entre bastidors, s'enfrontava a ell en la famosa escena en la que queden sent finalistes del torneig d'arc el capità d'arquers de Nottingham i Robin Hood que guanya aquest últim partint la fletxa del seu adversari. Doncs bé, el capità d'arquers de Nottingham no es altre que Howard Hill com també el que fa la tirada que parteix la fletxa i tantes altres tirades de precisió que apareixen a la pel·lícula.

7. Roy Case


Roy Case va promoure i impulsar la caça amb arc com un mitjà legítim de la caça a Wisconsin. Es va sol·licitar una temporada de tir amb arc en el seu estat natal en 1931 i va tenir gran èxit.

Deu anys més tard, havia 2.000 caçadors amb arc registrats. L'estat de Wisconsin té més de 200.000 caçadors amb arc censats en l'any 2000. Roy Case va deixar la seva marca a la caça amb arc.

8. Ben Pearson


Els equips de tir amb arc Pearson estan en mans de molts joves en els últims anys. Ben va promoure i millorar els equips de tir amb arc en les últimes dècades. Escoltes, campaments d'estiu i escoles a tot el país utilitzen equips Pearson i Ben impactà en gran mesura.en la caça amb arc 

9. Rollin Bohning


Rollin Bohning era un "purista" quan es tractava de treball i de fer les coses. Va desenvolupar ciments que es van utilitzar en la construcció de fletxes. Aquest producte químic patentat d'ingenieria / caça amb arc duia pràcticament tots els agents d'unió utilitzat en la construcció d'una fletxa d'alumini.

També va desenvolupar un tipus de blat de moro que podia créixer en les condicions propis del desert i una dieta no mèdica per tractar la diabetis d'alta lisina. Aquestes són les contribucions mundanes fetes per un pioner de la caça amb arc.

10. Chuck Adams


Hi ha una cara sempre somrient en el món de la caça amb arc que mereix ser esmentada. Per què no hauria de somriure Chuck Adams? Posseeix els més grans registres i ha aconseguit més que qualsevol altre caçador amb arc en la història. Ha escrit i compartit la seva visió en milers d'articles i és un veritable ambaixador d'aques esport.Cap comentari:

Publica un comentari