divendres, 22 de gener de 2016

FRED BEAR; EL PARE DE LA CAÇA AMB ARC

Per: Jaume Montull Rué

Fred Bear va neixer un 5 de març de 1902, a Waynesboro, Pennsilvània, Originalment Fred es va dedicar a treballar per a la indústria de l'automòbil a Detroit, El 1927, a l'edat de 25, una visita casual al Teatre Adams a Detroit va canviar el curs de la vida de Fred Bear i de l'esport del tir amb arc. En el teatre, Fred va veure una pel·lícula titulada "Alaska Adventure", que descriu les gestes de caça amb arc d'un californià anomenat Arthur Young. Aquesta pel·lícula va captivar Bear i quan finalment es va reunir amb Art Young, la seva permanent recerca de la caça amb arc va començar de debò.

Fred Bear va començar la caça amb arc en 1929 amb un arc tallat d'osage taronja. Sis anys després, per fi caçava un cérvol cua blanca, el primer de molts animals de caça major que finalment va abatre amb un arc i fletxa.

També va abordar el tir amb arc amb diana, guanyant el campionat estatal de Michigan en 1934, 1937 i 1939. En aquests dies, Bear bullia en idees sobre aquest esport en un circuit espectacle, demostrant les seves habilitats de tir en les exposicions a les principals zones urbanes com Chicago i St. Louis.

El 1933, Bear encara estava treballant a Detroit amb la producció de materials de publicitat per a les empreses automobilístiques però encara seguia molt atent a la inspiració rebuda pel gran Art Young i la vida a l'aire lliure el que feu que a hores no laborals aprengués a elaborar els seus propis arcs, fletxes i cordes. Molt aviat, aquest projecte després es convertiria en la coneguda empresa Bear Archery.

Pocs noms són sinònim de caça amb arc i de la indústria a l'aire lliure com Fred Bear àmpliament considerat com "el Pare de Caça amb arc," la llegenda de Fred Bear ha crescut amb el temps a causa de les seves habilitats sense igual en el camp, així com el seu paper en la creació d'una de les empreses líders en la caça amb arc al món.

No hi ha cap tirador amb arc que hagi influït tant en aquest esport com ho va fer Bear, i és probable que cap caçador o fes mai. Fred Bear es va convertir en un pioner en el món de tir amb arc, guanyant patents d'eines com la punta de caça Razorhead, el modern guant de tir, l'arc reforçat amb fibra de vidre i el buirac d'arc, material i eines que son utilitzades per caçadors amb arc a tot el món.

Potser un dels invents més impressionants de Fred Bear es l'arc tradicional desmuntable, un disseny que li va costar 20 anys per a perfeccionar, des de 1947 fins a la seva presentació en l'any 1967, temps durant el qual va provar nombrosos prototips fins que va quedar satisfet amb una producte que seria assequible per a l'arquer mitjà.

"Cal assegurar-se que està escoltant al client i Fred Bear era molt bó escoltat al client", va dir Neil Byce, director d'operacions de Bear Archery.
"Si vostè camina a través de la instal·lació d'avui, veurà en les parets ... els 10 manaments de Fred Bear encara vius per tothom", va dir Jack Bowman, president de Bear Archery. "I creiem que el client és el número 1."

A més d'ajudar a dissenyar i produir productes de tir amb arc revolucionaris, Bear va demostrar ser un dels millors arquers del país, obtenint el campionat de tir amb arc en diana de Michigan en 1934, 1937 i 1939. Bear es va fer un nom per si mateix en l'Estat dels Grans Llacs, ajudant a crear la primera temporada de caça amb arc de Michigan en 1937, fet que va portar a altres estats a seguir el seu exemple.

"Era un tipus que tenia una forma de modelar la política i la natura d'una manera que no ofenia a ningú", va dir Don Dvoroznak, CEO of Ripcord Arrow Rest. "Fred Bear era un cavaller en tot el que havia fet mai. Era respectat i era considerat com un home d'honor, i crec que d'aquesta manera ètica que promoure l'esport, i la manera ètica en que va mostrar l'esport quan va començar el rodatge, crec que va preparar l'escenari per fer les coses bé ".

Amb els anys, Bear es convertiria en una llegenda internacional de la caça amb arc, la lluita contra totes les formes de joc perillós amb el seu fidel arc i fletxa. Ós va trencar sis diferents rècords del món de tir amb arc per a diverses espècies d'Alaska gran joc ós marró, caribú-àrida terra, caribú de muntanya, Canadà ants i ovelles pedra.

Desitjant estar més a prop del seu territori de caça amb arc favorit i de pesca amb mosca, Bear va traslladar la seva planta de tir amb arc de Grayling, Michigan, el 1947. Situat entre el AuSable State Forest i el Huron National Forest, va ser una ubicació ideal per a la seva empresa de productes de caça. Per a Bear i la seva companyia, la dècada dels 50 i els anys 60 van ser anys de creixement, una autèntica muntanya russa.

El 1952, per exemple, immediatament després de la introducció dels arcs Grizzly, els primers arcs veritablement produïts en massa en la història de tir amb arc. Poc després va arribar la línia d'arcs Bear Kodiak  i en 1961 el Tamerlane. Fred amb Glenn St. Charles va ser pionera en el Pope & Young Club i Fred fou un membre de la primera Junta de Directors. Amb l'arribada dels arcs compostos, Bear va introduir el seu famós Whitetail Hunter i la resta és història.

El seu aprenentatge i saber de la caça també va resultar mortal per a les espècies més difícils d'aconseguir en tot el món. El 1963, va caçar un tigre de Bengala durant un viatge a l'Índia. A l'any següent, va abatre un elefant de 4 tones a 36,5 metres durant un viatge a l'Àfrica. Va tornar a l'Àfrica el 1965, obtenint el segon lleó mascle mai caçat amb tir amb arc i fletxa, el primer va ser presa per ni més ni menys que Art Young, així com també un búfal del Cap. Finalment, el 1966, Bear va ser capaç de caçar un ós polar, el seu tercer intent a la bèstia difícil d'assolir, durant una cacera que més tard es va presentar a l'ABC The American Esportsman

Al acostar-se a la jubilació li van començar a ploure els honors. El 1966, el seu geni inventiu i tenacitat promocional va ser reconegut per la seva inducció en el Saló de la Indústria Articles Esportius de la Fama. Atorgat WH Medalla Compton del NFAA d'Honor. Fred Bear va ser membre de l'exclusiu Explorer's Club, el Boone & Crockett Club (fundat per el President Theodore Roosevelt), el Safari Club International, el Pope & Young Club i el Outdoor Writer's Association of America..

El 1970 es va fundar el Fred Bear Sports Club que s'obriria al públic dos anys més tard. El 1973, Fred Bear va ser nomenat membre fundador del Saló de la Fama de Tir amb Arc, juntament amb el gran Howard Hill, Ben Pearson, Ann Weber Hoyt, Maurici Thompson, Russ Hoogerhyde i Karl Palmatier.

La colecció completa de Fred Bear de caça amb tots els seus artefactes, trofeus i records no cabia comodament al vestíbul de la seva oficina, i així en 1978 Bear Archery es va mudar a Gainesville, Florida, i el museu va obrir les seves portes en l'àrea de recorregut públic de la nova planta.

L'experiència de tir amb arc de Fred Bear a resultat ser un recurs valuós per als arquers i caçadors, que van prendre en la saviesa de Bear a través de la seva sèrie de pel·lícules a l'aire lliure, programes de televisió, llibres i articles de revistes que aspiren.


Encara que la companyia que va fundar se li escapa a finals de 1960, Bear es va mantenir activament involucrat en el disseny de productes i la promoció de l'esport que estimava fins a la seva mort a Gainesville, Florida, el 27 d'abril de 1988. Tenia 86 anys d'edat. La seva llegenda continua sent tan imminent com ho va fer en dècades passades. Avui en dia, els esportistes el recorden amb afecte com un pioner de caçadors amb arc a tot el món. El títol de "el Pare de Caça amb Arc", és un merescut homenatge a una llegenda a l'aire lliure, i el seu exemple és un que ha de ser venerat per arquers de tot el món.
Cap comentari:

Publica un comentari