dilluns, 17 d’octubre del 2011

PAULO COELHO, LA PLOMA S'UNEIX A LA FLETXA

Per: Jaume Montull Rué

Paulo Coelho (24 d'agost de 1947, Rio de Janeiro) és un novel·lista, dramaturg i lletrista brasiler.

L'escriptor Paulo Coelho, brasiler, carioca, és un incansable pelegrí. Genial en l'art de transmetre les seves experiències amb un llenguatge comprensible per a totes les classes socials, va ser elegit popularment com el "Immortal del Poble". Les seves obres traduïdes per a diferents idiomes, van fer que la seva trajectòria fos coneguda mundialment, transformant-se en un autèntic ciutadà del món i de les lletres.

Abans de dedicar-se integralment a la vida literària, va viure innombrables experiències.

Fou actor i director de peces teatrals, periodista, compositor, director de la CBS discos, del diari Express Underground, va fundar la revista 2001, va ser secretari de redacció del diari "O Globo".

Fascinat pel món espiritual, en l'època en què era hippie i viatjava pel món va viure vastes experiències en societats secretes de les quals formava part.

L'edició del seu primer llibre va ser l'any 1982, "Arquivos do Inferno", no obtenint la repercussió desitjada. Va llançar el seu segon llibre "O Manual do Vampirismo" el 1985, que de seguida el va enviar a retirar de circulació considerant un treball de baixa qualitat. D'acord amb les seves pròpies paraules, confessa: "El mite és interessant, el llibre és pèssim."

El 1986, Paulo Coelho va fer el fascinant viatge de peregrinació pel camí de Santiago. Va recórrer gairebé 700 km a peu, durant tres mesos, des del sud de França fins a la ciutat de Santiago de Compostela a Galícia, l'autor relata la seva fantàstica experiència en detall en el llibre El Diari d'un Mag, editat el 1987.

L'any 1988, va publicar L'Alquimista, va ser el seu gran èxit nacional i internacional, que més tard seria el llibre més venut en tots els temps obrint definitivament les portes del món editorial per a l'escriptor..

En els anys subsegüents van ser llançats els següents llibres: Brida (1990), Las Valkirias (1992), A la riba del rio Piedras em vaig asseure i vaig plorar (1994), Maktub (1994), El Monte Cinco (1996), Manual del Guerrer de la Llum (1997), Veronika decideix morir (1998), El Dimoni i la Srta Prym (2000), Històries per a Pares, Fills i Néts (2001), Onze Minuts (2003).

Va compondre en co-autoria amb Raul Seixas més de 60 músiques, algunes interpretades per veus consagrades de la MPB, com per exemple Elis Regina i Rita Lee.

Escriu per als diaris de Xile, Mèxic, Itàlia, Bolívia, Polònia, Veneçuela, Grècia, Argentina, Alemanya, Taiwan, Romenia, Espanya i altres països. Té una columna setmanal al diari "O Globo" i "Folha de São Paulo", i en altres conceptuats diaris brasilers.

El 1998, Sa Santedat el Papa Karol Wojtyla va rebre l'escriptor a la ciutat del Vaticà.

Paulo Coelho té el seu treball traduït en 56 idiomes i està editat en més de 150 països. Va ser l'únic escriptor no musulmà que va visitar l'Iran des de la revolució islàmica de 1979.

En entrevista a la revista alemanya FOCUS, el consagrat escriptor italià Humberto Eco va elogiar el llibre Verónica decideix morir.

L'únic escriptor brasiler a ser anunciat per mitjà dels altaveus i que va travessar la famosa catifa vermella del Festival Internacional de Cinema a Cannes (França).

És el més jove a obtenir el títol de immortal a l'Acadèmia Brasilera de les lletres. Paulo Coelho pertany a les següents institucions:

Membre de l'Acadèmia Brasilera de Lletres
Membre de Board de l'Institut Shimon Perez per la pau
Conseller Especial d'Unesco per a "Diàlegs Interculturals convergències espirituals"
Membre de la directoria de Schwab Foundation for Social Entrepreneurship

L'escriptor brasiler va publicar gratis a Internet dues novel.les inèdites i una recopilació de textos, ja traduïts a diversos idiomes, com un regal als seus seguidors en el dia del seu 62 aniversari. "El meu regal per a vosaltres en el meu aniversari", tal com va anunciar en el seu compte de Twitter l'autor de L'Alquimista.

La primera de les novel·les, El Camí de l'Arc, traduïda a anglès, espanyol, italià i alemany, explica la història d'un arquer que transmet els seus ensenyaments a un nen en el seu poble, segons la ressenya publicada a la bitàcola de l'autor. Coelho se serveix de la metàfora del tir amb arc per aprofundir en idees com l'esforç quotidià, la superació de les dificultats, la constància i el valor per prendre decisions arriscades.

Amb versions en portuguès i anglès, Històries per a Pares, Fills i Néts és una recopilació de relats alegres, sorprenents i dramàtics, basats en llegendes i contes tradicionals de diferents cultures, i que estan dedicats a lectors de totes les edats.

Finalment, Guerrer de la Llum presenta un recull de textos escrits pel brasiler a Internet, i que estan units per la recerca del "guerrer de la llum" que "cadascú "té al seu interior, segons Coelho. Aquests textos ocupen ni més ni menys que tres volums i s'ofereixen al lector en portuguès, anglès i francès.


L'escriptor practica l'arc i la fletxa o tir amb arc, considerat un dels esports més antics del món,    que a cada dia conquesta més adeptes al Brasil. Però en si, tractant-se de Paulo Coelho, l'esport és més un exercici de concentració que una competició, com diria el mateix "... pretenc que el món entri a la circumferència del meu arc i que, en un sol moviment de bellesa glacial , s'aturi ".Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada